Λίγα λόγια για το Ασημένιο Κόσμημα

Το ασήμι, ανάλογα με την τεχνική που εφαρμόζεται για την κατασκευή του κοσμήματος που επιθυμούμε, μπορεί να έχει διάφορες όψεις στην επιφάνειά του. Μπορεί να είναι γυαλιστερή, ματ, αμμοβολής, οξειδωμένη, σφυριλατημένη, σατινέ, αντικέ.

Το 100% καθαρό ασήμι είναι σχεδόν τόσο μαλακό όσο και ο χρυσός. Εξαιτίας αυτού δεν είναι δυνατόν να κατασκευαστούν αντικείμενα υψηλής αντοχής με αυτό το υλικό. Έτσι για την κατασκευή των κοσμημάτων γίνεται ανάμιξη με άλλα πιο σκληρά μέταλλα.

Τα κοσμήματα που ανήκουν στην κατηγορία των ασημένιων είναι κατασκευασμένα από ασήμι σε ποσοστό 92,5%. Εξαιτίας του υψηλού ποσοστού σε ασήμι, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και δεν προκαλούν δερματικά προβλήματα και αλλεργίες. Το υπόλοιπο 7,5% τις περισσότερες φορές είναι χαλκός με σκοπό να προστεθεί λίγη παραπάνω σκληρότητα για να είναι πιο ανθεκτικά σαν κατασκευές. Εννοείται ότι υπάρχουν και κοσμήματα με χαμηλότερο ποσοστό από 92,5% σε ασήμι αλλά αυτά δεν ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που θεωρούνται ασημένια. Τα γνήσια ασημένια κοσμήματα φέρουν πάντα πάνω τους την σχετική σφραγίδα 925 και εννοείται μόνο τέτοια θα βρείτε στη Silverunion.

Στο εργαστήριό μας εφαρμόζουμε την τεχνική της επιμετάλλωσης. Επιμετάλλωση ονομάζεται η διαδικασία εφαρμογής μιας λεπτής στρώσης μετάλλου πάνω σε μία άλλη μεταλλική επιφάνεια. Με αυτόν τον τρόπο επηρεάζεται το χρώμα του κοσμήματος αλλά και η αντοχή του καθώς γίνονται πιο ανθεκτικά στην επιφάνειά τους και μαυρίζουν πιο δύσκολα.

Οι επιλογές της εταιρίας μας στην επιμετάλλωση είναι οι εξής:

Ρόδιο
Το ρόδιο, που ανήκει στην οικογένεια των πλατινών, είναι εξαιρετικά ακριβό ευγενές μέταλλο, πιο σκληρό από το ασήμι, αλλά το ίδιο λαμπερό. Για τα σκούρα μέρη των κοσμημάτων εφαρμόζουμε μαύρη επιροδίωση.

Χρυσό
Επιμετάλλωση κίτρινου χρυσού 24Κ

Ροζ
Επιμετάλλωση ροζ χρυσού 14Κ

Πλατίνα
Ανοιχτό γκρι

Μαύρο
Επιμετάλλωση ρουθηνίου

Δυστυχώς όμως, ο χρόνος και η χρήση είναι εχθροί των ασημένιων κοσμημάτων ακόμα και μετά την επιμετάλλωση. Για να μπορούμε να τα χαρούμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα πρέπει να τα προσέχουμε και να τα φροντίζουμε.

Οδηγίες για την φροντίδα των κοσμημάτων

Δυστυχώς στα ασημένια κοσμήματα είτε είναι επιμεταλλωμένα, είτε όχι δεν μπορούμε να αποφύγουμε σε καμία περίπτωση την φθορά, παρά μόνο να την επιβραδύνουμε.

Βασικές οδηγίες για να γίνει αυτό είναι οι εξής:

  • Δεν φοράμε τα κοσμήματά μας όταν είμαστε ιδρωμένοι, όταν πάμε στη θάλασσα, όταν γυμναζόμαστε, όταν βουτάμε στην πισίνα, όταν κάνουμε δύσκολες και έντονες χειρωνακτικές εργασίες, όταν μαγειρεύουμε. Έτσι αποφεύγουμε την επαφή των κοσμημάτων μας με τα άλατα του ιδρώτα αλλά και της θάλασσας, την υγρασία και το χλώριο. Επίσης τα προστατεύουμε από σημάδια και γρατζουνιές που μπορεί να δημιουργηθούν από μικροχτυπήματα και διάφορες άλλες πιέσεις.
  • Φροντίζουμε να φοράμε τα κοσμήματά μας μετά από οποιαδήποτε εφαρμογή προϊόντος καλλωπισμού, όπως κρέμες και αρώματα. Πρέπει να αποφεύγουμε την επαφή των οξέων που περιέχουν τα συγκεκριμένα προϊόντα με το ασήμι.
  • Μετά από κάθε χρήση καλό θα ήταν να καθαρίζουμε με μαλακό βαμβακερό πανί τα κοσμήματά μας. Μετά να τα αποθηκεύουμε σε πλαστικά σακουλάκια τα οποία καλύτερα να σφραγίζουν για να εμποδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την επαφή τους με τον αέρα. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα καλό θα ήταν η αποθήκευσή τους να γίνεται στην αρχική τους συσκευασία.
  • Κατά την αποθήκευση να βρίσκεται το κάθε κόσμημα ξεχωριστά και όχι μαζί με άλλα στην ίδια συσκευασία έτσι ώστε να αποφευχθούν οι επαφές μεταξύ τους, οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν σημάδια. Επίσης να έχετε υπόψιν σας ότι τέτοιου είδους επαφές μεταξύ των κοσμημάτων σας μπορεί να προκύψουν στις περιπτώσεις που φοράτε πολλά κολιέ ή βραχιόλια ή δαχτυλίδια μαζί.
  • Η φύλαξή τους καλό θα ήταν να γίνεται σε σημείο που δεν υπάρχει επαφή με το φως του ήλιου.