Η διάκριση
Οι λίθοι (Gems) διακρίνονται σε πολύτιμους και ημιπολύτιμους. Στους πολύτιμους λίθους περιλαμβάνονται το διαμάντι, το ζαφείρι, το ρουμπίνι και το σμαράγδι, ενώ στους ημιπολύτιμους ο αμέθυστος, η άκουμαρίνα, ο σπινέλιος, ο τουρμαλίνης, το τοπάζι, το κίτρο, ο τανζανίτης, η γρανάδα, το ζιργκόν και πολλοί άλλοι.
Οι λίθοι κατηγοριοποιούνται σε διάφορες κατηγορίες, ποικιλίες και ομάδες. Είναι περιζήτητοι για τα λαμπερά και μοναδικά τους χρώματα αλλά κυρίως για τη σπανιότητα ανεύρεσης τους.
Οι πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι κατηγοροιοποιούνται ανάλογα με τη σκληρότητά τους στη σκάλα του Mohs, μία κλίμακα που κατατάσσει τα ορυκτά βάση της σκληρότητας τους, από 1 που τοποθετείται το γνωστό μας ταλκ έως και 10 που κατατάσσεται το σκληρότερο ορυκτό, το διαμάντι.
Το Σμαράγδι (Emerald)
Η λέξη σμαράγδι προέρχεται από την ελληνική Σμάραγδος. Οι πηγές εξόρυξης του σμαραγδιού είναι το Αφγανιστάν, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η κολομβία, η Μαδαγαρχάρη, το Πακιστάν και η Ζάμπια.
Τα σμαράγδια είναι οι πιο δύσκολοι στην κοπή λίθοι εξαιτίας των πολλών εγκλίσεων που φέρουν. Το σμαράγδι ανήκει στην ομάδα του βηρυλλίου, έχει σκληρότητα ση σκάλα του Mohs 7,5 έως 8 και τα χρώματα που μπορεί να πάρει είναι από το λαχανί έως και σκούρο πράσινο. Ο χημικός του τύπος είναι: Al2Be3[Si6O18].
Το Ρουμπίνι (Ruby)
Η λέξη ρουμπίνι προέρχεται από το λατινικό Ruby που σημαίνει κόκκινος. Οι πηγές εξόρυξης του ρουμπινιού είναι το Αφγανιστάν, η Μαδαγαρχάρη, η ΣριΛάνκα και η Ταυλάνδη.
Το χαρακτηριστικό του ρουμπινιού είναι το βαθύ κόκκινο χρώμα του. Το ρουμπίνι αναφέρεται πολύ συχνά στη Βίβλο σαν η πιο πολύτιμη από όλες τις πέτρες. Το ρουμπίνι είναι επίσης γνωστό και σαν η πέτρα των βασιλιάδων.
Το ρουμπίνι ανήκει στην ομάδα του κορούνδιου, με σκληρότητα στη σκάλα του Mohs που φτάνει το 9 και δημιουργείται από υψηλές πιέσης και θερμοκρασίες σε ασβεστολιθικά πετρώματα. Ο χημικός του τύπος είναι: BeAl2O3.
Το Ζαφείρι (Sapphire)
Η λέξη ζαφείρι προέρχεται από την ελληνική Ζάφειρος. Οι πηγές εξόρυξης του ζαφειριού είναι η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Μαδαγαρχάρη, η ΣριΛάνκα, η Τανζανία, η ΤαΥλάνδη και οι Η.Π.Α.
Τα καλύτερα ζαφείρια θεωρείται ότι προέρχονται από τα ορυχεία του Κασμίρ της Ινδίας, λόγω του έντονου και λαμπερού τους μπλε χρώματος, αλλά δυστυχώς τον προηγούμενο αιώνα τα αποθέματα των ορυχείων της περιοχής εξαντλήθηκαν.
Το ζαφείρι ανήκει στην ομάδα του κορούνδιου, με σκληρότητα στη σκάλα του Mohs που φτάνει το 9 και δημιουργείται από υψηλές πιέσης και θερμοκρασίες σε ασβεστολιθικά πετρώματα. Ο χημικός του τύπος είναι: BeAl2O3.
Ζιργκόν – Zircon Σπινέλιος – Spinel Αλεξανδρίτης -Alexandrite
Κεχριμπάρι – Amber Τουρμαλίνη – Tourmaline Οπάλιος – Opal
Τοπάζι – Topaz
Κίτρο – Citrine Τανζανίτης – Tanzanite
Οι ιδιότητες των ημιπολύτιμων λίθων
Από την αρχαιότητα ήδη, οι ημιπολύτιμοι λίθοι θεωρήθηκαν ότι διαθέτουν «μαγικές» ιδιότητες και ευεργετικές επιδράσεις στην ψυχική αλλά και στην σωματική υγεία του ανθρώπου γι’ αυτό και χρησιμοποιήθηκαν για θεραπευτικούς σκοπούς.
Αν λοιπόν είστε από εκείνους που πιστεύουν ότι η ημιπολύτιμοι λίθοι, εκτός από υπέροχη μορφή έχουν και θεραπευτική δράση, αυτός είναι ένας κατάλογος με τις σημαντικότερες ημιπολύτιμες πέτρες και τις ιδιότητές τους.
Αβεντουρίνη: Απαντάται συνήθως σε πράσινο χρώμα και σπανιότερα σε κοκκινωπό. Γνωστός και ως «Λίθος της Επιτυχίας» αλλά και ως «Λίθος του Αυτοκράτορα» θεωρείται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες, βοηθά την καρδιά και προσφέρει διαύγεια πνεύματος.
Αζουρίτης: Λίθος με εντυπωσιακό μπλε χρώμα που διευκολύνει τη ροή της ενέργειας στο νευρικό σύστημα. Βοηθά στην αντιμετώπιση των φόβων και ενισχύει τη μνήμη.
Αιματίτης: Το χρώμα του είναι συνήθως μεταλλικό γκρι. Στις θεραπευτικές του ιδιότητες περιλαμβάνεται ο περιορισμός της αιμορραγίας αλλά και η θεραπεία των ρευματισμών και της αϋπνίας. Ενισχύει το κουράγιο και τη θέληση.
Ακουαμαρίνα: Το όνομά του, που στα λατινικά σημαίνει «θαλασσινό νερό», οφείλεται προφανώς στο χρώμα του που είναι ανοιχτό έως βαθύ μπλε αλλά και πράσινο-μπλε. Στο Μεσαίωνα πίστευαν ότι μπορούσε να ηρεμήσει τη θάλασσα. Θεωρείται ότι φέρνει εσωτερική ηρεμία και ότι θεραπεύει πνεύμονες, νεύρα και δέρμα. Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή υλικά της κοσμηματοποιΐας.
Αλεξανδρίτης: Έχει την ιδιότητα να μεταβάλλει το χρώμα του ανάλογα με το φως που δέχεται, ενώ το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «φαινόμενο του Αλεξανδρίτη». Βοηθάει τις φλέβες και τις αρτηρίες και ενισχύει την ισορροπία του νευρικού συστήματος.
Αμαζονίτης: Απαντάται συνήθως στις αποχρώσεις του πράσινου. Ονομάζεται και «Λίθος του Στοχασμού», ενώ θεωρείται ότι έχει ευεργετική επίδραση στο νευρικό σύστημα. Παράλληλα, ενδυναμώνει την καρδιά και προσφέρει ευεξία.
Αμέθυστος: Το χρώμα του είναι βιολετί-μοβ. Χρησιμοποιήθηκε στην κοσμηματοποιΐα από την αρχαιότητα κυρίως από τους αρχαίους Αιγυπτίους. Θεωρείται σύμβολο του ιδανικού έρωτα και σύμφωνα με το μύθο είναι ισχυρό αντίδοτο κατά της μέθης. Θεωρείται ότι βοηθάει το μεταβολισμό και θεραπεύει τη νευραλγία.
Απατίτης: Απαντάται σε λευκό, κίτρινο, κόκκινο, πράσινο, γαλάζιο, ιώδες χρώμα αλλά και άχρωμος. Ενισχύει την ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης και τη δημιουργική σκέψη.
Αραγονίτης: Οι διάφορες προσμίξεις οφείλονται για τα πολλά χρώματα στα οποία απαντάται. Βοηθάει στη σκέψη, στην εύρεση λύσεων και διώχνει το στρες.
Ασβεστίτης: Είναι άχρωμος ή λευκός αλλά, λόγω των διαφόρων προσμίξεων, απαντάται και ως κίτρινος, καφέ, κόκκινος, μπλε, πράσινος και μαύρος. Ηρεμεί και δυναμώνει την καρδιά και τα νεφρά. Διώχνει τους φόβους και μας βοηθά να δούμε την αλήθεια.
Αχάτης: Αποτελείται από διαφορετικά στρώματα το καθένα από τα οποία έχει διαφορετικό χρώμα. Στην αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακτό απέναντι στις καταιγίδες. Ενισχύει την όραση και ανακουφίζει τον πόνο. Καλλιεργεί την αισιοδοξία και βοηθά στην αυτοσυγκέντρωση.
Γρανάτης: Το όνομά του προέρχεται από τη λατινική λέξη «granatus» που σημαίνει «ρόδι» κι αυτό γιατί κάποιες ποικιλίες του ορυκτού έχουν το χρώμα των σπόρων του ροδιού. Δυναμώνει την αγάπη και διευρύνει τη φαντασία. Βοηθάει στην αντιμετώπιση των αρθριτικών.
Διαμάντι: Ο καλύτερος φίλος των κοριτσιών φημίζεται για την ομορφιά, τη λάμψη, τη σκληρότητά του και φυσικά τη μεγάλη οικονομική του αξία. Το όνομά του προέρχεται από τις λέξεις «δαμάζω» και το στερητικό «α» και σημαίνει «αυτός που δεν μπορεί να νικηθεί», «ο ακαταμάχητος». Τα διαμάντια στη φυσική τους κατάσταση είναι ημιδιαφανή, διαφανή ή ακόμα και αδιαφανή και οι χρωματισμοί τους ποικίλουν από άχρωμα, γκρίζα, μπλε, κόκκινα, κίτρινα, πράσινα έως και μαύρα. Οι αρχαίοι Ινδοί πίστευαν ότι τα διαμάντια έχουν μαγικές ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να προγνώσει επικείμενους κινδύνους. Το διαμάντι θεωρείται εξάλλου ότι ενισχύει τον οργανισμό απέναντι στις ασθένειες του στομάχου και των εντέρων.
Ζαφείρι: Ίσως το δεύτερο σκληρότερο υλικό μετά το διαμάντι. Συνήθως το χρώμα του είναι από ανοικτό έως σκούρο γαλάζιο, ενώ η άχρωμη ποικιλία του μοιάζει λίγο με το διαμάντι. Το ζαφείρι θεωρείται ότι ανακουφίζει τον πόνο και έλκει τις τιμές και τη δύναμη.
Ζιρκόν: Απαντάται ως κίτρινο- χρυσαφί, κόκκινο, καφέ , πράσινο αλλά και άχρωμο. Στην αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκε ως φυλακτό κατά του πόνου και των δηλητηριάσεων. Θεωρείται ότι προστατεύει από τους εφιάλτες και γενικώς βοηθά το νευρικό σύστημα.
Ηλιόδωρο: Λόγω και του εντυπωσιακού κίτρινου χρώματός του, το ηλιόδωρο έχει μεγάλη αξία ως επεξεργασμένος λίθος. Θεωρείται ότι βοηθάει την πέψη, έλκει την έμπνευση και είναι αρωγός της εγκυμοσύνης.
Ίασπις: Γνωστός και ως «Λίθος Φυλακτό» ο ίασπις απαντάται σε χρώμα κίτρινο, κόκκινο και καφέ. Σύμφωνα με την παράδοση, τα κόκκινα στίγματα στην επιφάνεια του δημιουργήθηκαν όταν έπεσε πάνω του το αίμα του Χριστού κατά τη σταύρωση. Επιδρά ευεργετικά στα νεφρά και στο θυρεοειδή, ενώ διώχνει τις κακές επιρροές και έλκει τις καλές.
Καπνιάς: Απαντάται σε διάφορες αποχρώσεις του καφέ και θεωρείται ότι επιδρά χαλαρωτικά και καταπολεμά τον πόνο και την κατάθλιψη.
Κορνεόλη: Το όνομά του προέρχεται από τη λατινική λέξη «caro» που σημαίνει «σάρκα» λόγω του χρώματός του (σκούρο κόκκινο, πορτοκαλο-κόκκινο, καφέ-κόκκινο). Γνωστός και «Λίθος του Πάθους» ενισχύει την κοινωνικότητα, το πάθος, την αγάπη και τη συμπόνια. Ακόμα βοηθάει την καρδιά και το γαστρεντερικό.
Λαβραδορίτης: Η επιφάνειά του χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακούς ιριδισμούς. Οι πολύτιμες ποιότητες του που χρησιμοποιούνται στην κοσμηματοποιΐα είναι ο σπεκτρολίτης, ο ηλιόλιθος που έχει αποχρώσεις πορτοκαλί–καφέ και η φεγγαρόπετρα που είναι άχρωμη προς λευκή. Θεωρείται ότι βοηθά στην απώλεια του στρες αλλά και του βάρους.
Λάπις Λάζουλι: Το όνομά του που στα περσικά σημαίνει «μπλε πετράδι» οφείλεται στο εντυπωσιακό βαθύ χρώμα του. Γνωστός και ως «Λίθος της Νύχτας», θεωρείται ότι θεραπεύει τους πονοκεφάλους και τους πόνους της περιόδου. Ενισχύει τη δύναμη και καταπολεμά την κατάθλιψη.
Μαλαχίτης: Πήρε το όνομά του από το φυτό μαλάχη (κοινή ονομασία: μολόχα), καθώς το πράσινο χρώμα του (λαμπερό ή κυπαρισσί) θυμίζει το χρώμα των φύλλων του. Εξισορροπεί τον συναισθηματικό κόσμο και επιδρά ενισχυτικά στην όραση.
Μαργαριτάρι: Τα μαργαριτάρια χρησιμοποιούνται πολύ συχνά ως γαμήλια κοσμήματα. Η αρχή αυτής της παράδοσης έγινε, σύμφωνα με το μύθο, όταν στον πολιτισμό των Χίντου, ο Κρίσνα χάρισε στην κόρη του Πανδαία ένα μαργαριτάρι για να το φορέσει στο γάμο της. Στους ρωμαϊκούς χρόνους το μαργαριτάρι ήταν σύμβολο δύναμης, σοφίας και ευτυχίας, ενώ στη Μογγολία χρησιμοποιήθηκε ως φυλακτό για την ενίσχυση του ανδρισμού. Θεωρείται ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση των παθήσεων του αναπνευστικού και της καρδιάς. Τα πιο ακριβά μαργαριτάρια είναι εκείνα που έχουν συμμετρίες (κυρίως τα σφαιρικά), μεγάλο μέγεθος και ομοιόμορφη ιριδίζουσα λάμψη.
Μάτι του τίγρη: Ποικιλία χαλαζία με χρυσοκίτρινο χρώμα. Μια ποιότητά του σε πιο σκούρο χρώμα λέγεται «Μάτι του Γερακιού», ενώ μια ακόμα ποιότητα που έχει σχεδόν μαύρο χρώμα λέγεται «Μάτι του Βούβαλου». Θεωρείται ότι προσφέρει ενόραση και ότι ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την αντοχή.
Νεφρίτης: Απαντάται σε διάφορα χρώματα (αποχρώσεις του πράσινου αλλά και μπλε και καφέ), ενώ αποκαλείται και «ονειρόλιθος» ή «Ενάρετος Λίθος». Θεωρείται ότι προστατεύει από τα απρόβλεπτα ατυχήματα και ότι προσφέρει γαλήνη και σοφία.
Οπάλιο: Οι αστραφτερές λάμψεις του έχουν αμέτρητες αποχρώσεις, ενώ η ομορφιά του έκανε το οπάλιο ανέκαθεν περιζήτητο υλικό για την κοσμηματοποιΐα. Θεωρήθηκε ότι διώχνει την κακοτυχία και ότι δυναμώνει την καρδιά και την καλή διάθεση.
Οψιδιανός: Μοιάζει με μαύρο γυαλί και αρχικά χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή κοφτερών εργαλείων. Θεωρείται ότι ενισχύει τις πνευματικές ικανότητες καθώς και ότι έλκει την αγάπη και την ορθή σκέψη.
Περίδοτο: Ο λίθος αυτός είναι γνωστός και ως ολιβίνης, όνομα που προέρχεται από τη λατινική λέξη «oliva» που σημαίνει ελιά, κι αυτό γιατί το χρώμα του είναι το πράσινο του ελαιολάδου. Θεωρείται ότι ρίχνει τον πυρετό, διώχνει το στρες και τη μελαγχολία, ενώ έχει χαρακτηριστεί και ως «Λίθος των Εραστών».
Ροδονίτης: Γνωστός και ως «Λίθος της Συμπόνιας», απαντάται σε χρώμα ροζ και αποχρώσεις του κόκκινου. Θεωρείται ότι βελτιώνει τη μνήμη και ενισχύει την αυτοπεποίθηση. Ακόμα θεωρείται ότι βοηθάει τον οργανισμό απέναντι στις ασθένειες των αιμοφόρων αγγείων.
Ροδοχρωσίτης: Οι αποχρώσεις του κινούνται από το βαθύ μέχρι το ανοιχτό ροζ. Θεωρείται ότι προσδίδει ελπίδα και θάρρος και ότι ενισχύει τη διάθεση για συγχώρεση.
Ροζ Χαλαζίας: Ο χαλαζίας σε χρώμα ροζ θεωρείται «Λίθος της Αγάπης». Εμπνέει συμπόνια και συγχώρεση και βοηθά στην έκφραση των καταπιεσμένων συναισθημάτων. Ακόμα θεωρείται ότι ενισχύει τη γονιμότητα και ότι βελτιώνει τη σεξουαλική ζωή.
Ρουμπίνι: Πήρε το όνομά του από το υπέροχο έντονο χρώμα του, καθώς στα λατινικά η λέξη «rubeus» σημαίνει «κόκκινο». Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι το ρουμπίνι έχει μαγικές ιδιότητες και ειδικότερα ότι απωθεί το σατανά και κρατά μακριά την ασθένεια της πανώλης. Σήμερα θεωρείται ότι ενισχύει το κυκλοφορικό σύστημα και την καρδιά και ότι διώχνει μακριά την απογοήτευση και τη μελαγχολία.
Σαρδόνυχας: Ενισχύει τη δημιουργικότητα γι’ αυτό και θεωρείται ευεργετικός για όσους ασχολούνται με τις καλές τέχνες. Παράλληλα, θεωρείται ότι διώχνει το άγχος και την κατάθλιψη.
Σεληνίτης: Θεωρείται ότι επενεργεί θετικά στην αναδόμηση των κυττάρων και ότι βοηθά στη γονιμότητα. Ακόμα ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στο άγχος.
Σερπεντίνης: Η ονομασία του προέρχεται από τη λατινική λέξη «serpens» που σημαίνει «ερπετό», λόγω της στικτής του εμφάνισης, η οποία θυμίζει δέρμα φιδιού. Βοηθάει το διαλογισμό και τη συναισθηματική κάθαρση.
Σιτρίν: Πανέμορφος λίθος με εκτυφλωτικό κίτρινο χρώμα. Θωρείται ότι ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αυτογνωσία, ενώ παράλληλα έλκει τη χαρά, την τρυφερότητα και την αφθονία.
Σμαράγδι: Το σμαράγδι με το μοναδικό πράσινο χρώμα του χρησιμοποιήθηκε ήδη από την αρχαιότητα και από διάφορους πολιτισμούς για την κατασκευή κοσμημάτων και φυλακτών. Οι αρχαίοι Ινδοί πίστευαν ότι το σμαράγδι είναι το λίθος της τύχης και της καλής υγείας. Θεωρείται ότι το σμαράγδι ενισχύει τις εγκεφαλικές λειτουργίες και βοηθάει στη θεραπεία του έλκους αλλά των παθήσεων της χοληδόχου κύστης και του ήπατος. Τα σμαράγδια συνήθως κόβονται σε παραλληλόγραμμη κοπή, καθώς με τον τρόπο αυτό αναδεικνύεται καλύτερα το χρώμα αλλά και η λάμψη τους.
Σοδαλίτης: Ο λίθος αυτός με το ζωηρό μπλε χρώμα θεωρείται ότι διώχνει το φόβο και καθαρίζει το μυαλό. Ακόμα βοηθά το μεταβολικό σύστημα, καταπολεμά την αϋπνία και προσφέρει δημιουργική σκέψη και έμπνευση.
Τοπάζι: Το βρίσκουμε σε πολλά χρώματα όπως κίτρινο, πορφυρό, μοβ, ανοιχτό πράσινο και μπλε. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πετράδια. Μειώνει την πίεση του αίματος και ηρεμεί. Προσφέρει συναισθηματική ισορροπία και ενισχύει τις πνευματικές λειτουργίες.
Τουρμαλίνη: Το βρίσκουμε σε πολλά χρώματα. Θεωρείται ότι επιφέρει γαλήνη και ενισχύει τη θετική ενέργεια. Ακόμα καλυτερεύει τη μνήμη και εξισορροπεί την ενέργεια.
Τυρκουάζ: Το όνομά του προέρχεται από τη γαλλική λέξη «turqoise» που σημαίνει «τούρκικος». Διακρίνεται για το πανέμορφο γαλαζοπράσινο χρώμα του. Θεωρείται ότι ανακουφίζει τις ασθένειες του αναπνευστικού και ότι ενισχύει τη φιλία και την ηρεμία.
Φεγγαρόπετρα: Λίθος σε γαλακτερή απόχρωση με γαλάζιο ιριδισμό άμεσα συνδεδεμένη με τη γυναικεία φύση. Θεωρείται ότι ενισχύει τον οργανισμό απέναντι στα ορμονικά προβλήματα, βοηθά στην εγκυμοσύνη και στον τοκετό αλλά και επιφέρει συναισθηματική ισορροπία και ενίσχυση της διαισθητικής ικανότητας.
Φθορίτης: Απαντάται σε ποικιλία χρωμάτων αλλά το τυπικό του χρώμα είναι το μπλε. Θεωρείται ότι ηρεμεί, ενδυναμώνει την καρδιά και απελευθερώνει την μπλοκαρισμένη ενέργεια.
Χρυσοπράσσιο: Έχει ένα εντυπωσιακό χρώμα που συχνά θυμίζει την απόχρωση του πράσινου μήλου, ενώ είναι αρκετά σπάνιο. Χρησιμοποιήθηκε στην κοσμηματοποιΐα από την αρχαιότητα, όπου, εκτός από κόσμημα, θεωρούνταν και φυλακτό απέναντι στις κατάρες και τη ζήλια. Βελτιώνει τη διάθεση και ενθαρρύνει την προώθηση των νέων σχεδίων.